fbpx

A PWC tanácsadó cég ismét egy érdekes felmérést végzett, melyben 4410 vezérizgató vett részt összesen 105 országból. Az eredmények pedig megdöbbentők, a válaszadók 73%-a szerint az idei évben (2023) világszerte csökkeni fog a gazdasági növekedés üteme. Ez azért is meglepő, mert az előző években ennél sokkal optimistábbak voltak, akkor több, mint kétharmaduk gondolta (2021-76%; 2022-77%), hogy a gazdasági növekedés üteme jobb lesz az adott évben. Ráadásul a vezérigazgatók közel 40%- a véli úgy, hogy a jelenlegi úton haladva a vállalkozása nem lesz gazdaságilag életképes egy évtized múlva.

Több olyan közvetlen kihívásról is beszámoltak a felmérésben a cégvezetők, amikről úgy gondolják hatással lehetnek a nyereségességre a következő években. Feltehetőleg:

  • A változó fogyasztói preferenciák (56%)
  • Szabályozás változásai (53%)
  • Munkaerő/szakképzettség hiánya (52%)
  • Technológiai zavarok

jelenthetnek problémát a saját iparáguk jövedelmezősége szempontjából.

Egyre nagyobb hangsúly kerül majd a klímaváltozásra is, és ez a vállalatok szerint kihatással lehet sok mindenre. Éppen ezért a döntéshozók 65%-a már megvalósított vagy tervez megvalósítani a kibocsátások csökkentésére irányuló kezdeményezést. Szinten meglepően nagy az aránya (61%) azoknak, akik új, éghajlatbarát termékeket és folyamatokat fejlesztettek ki. 

Az talán tény és való, hogy az utóbbi időben rengeteg változás történt, amelyet valamilyen formában mindenki megérzett. A legtöbb embernek és cégnek pedig nem jó irányban mozdultak el a számai. Nem csoda, ha a fentebb említett kihívások mellett számos dolog miatt aggódnak a vezérigazgatók. A korábbi években a kiber és egészségügyi kockázatok foglalkoztatták leginkább őket. Most már az infláció (40%) és a makrogazdasági volatilitás (31%) vezeti a kockázati tényezők listáját.

Mindezek ellenére van jó hír a munkavállalók számára. A megkérdezett döntéshozók 60%-a nem tervez leépítést az idei évben. Még nagyobb volt azoknak az aránya (80%), akik nem tervezik az alkalmazottak javadalmazásának csökkentését sem. Ennek ellenére meglesz a nyoma az inflációnak, lássuk milyen területen. 

A cégvezetők:

  • 52%-a tervezi a működési költségeket mérsékelni 
  • 51% fog árat emelni
  • 48% pedig a termékek és szolgáltatások diverzifikálásáról számolt be

A felmérésben az is kiderült, hogy milyen befektetések körül lesz a fókusz a 2023–as évben:

  • Folyamatok és rendszerek automatizálása (válaszadók 76%-a)
  • Munkaerő továbbképzését szolgáló rendszerek bevezetése (72%)
  • Technológiai újítások, mint pl. mesterséges intelligencia (69%)

,,…A vállalatok hosszú távú életben maradásához a munkavállalók képzése és a technológiai átalakítási programok fejlesztése továbbra is kulcsfontosságú.” – Koncz Barbara, PWC Magyarország adóosztályának cégtársa