fbpx

Sok ember álma egy saját vállalkozás, így bátran mondhatjuk, hogy népszerű karrier választás továbbra is. Azonban egyre kevesebb azoknak a száma, akik bele is mernének vágni…

2022-ben a magyarok 27,2%-a gondolta azt, hogy az elkövetkező hónapokban jó lehetőség vállalkozást alapítani. 2021 nyarán azonban ez az arány még 36,5% volt, derült ki a a BGE vállalkozásfejlesztési irodájának, a Budapest LAB munkatársainak vezetésével zajlott reprezentatív felmérésből. 

Az első és egyik legfontosabb kérdés az, hogy miért kezdenek bele a magyarok? Elsősorban azért, hogy ,,valami lényegeset vigyenek véghez’’. Csupán a második szempont volt az anyagi lehetőség, hogy jobb legyen a megélhetési színvonal. Fontos hozzátenni, hogy kiderült az is a felmérésből, hogy a nők gyakrabban indítanak vállalkozást megélhetési kényszer miatt a férfiakhoz képest.

A felmérés során megkérdezett emberek közel fele (47,4%) egyébként úgy gondolja, hogy egyszerű hazánkban vállalkozást indítani. Sokan azonban azért nem kezdenek bele, mert félnek a kudarcról. 2021-ben 38,2%, idén pedig 43,5% nyilatkozta azt, hogy fél belevágni.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen okok miatt lép ki valaki a vállalkozói létből? Leggyakoribb indok a befejezésre a családi vagy személyes okok (26%). Ezután jön a másik munka vagy üzleti lehetőség (20%), koronavírus járvány (18%), a vállalkozás nem volt nyereséges (14%). 

Még néhány érdekes adat a kutatásból:

A legaktívabb vállalkozók a 35-54 év között levő férfiak 

A vállalkozói létet a magyarok egy magas státuszú karriernek látják 

Hazánkban minden 10. embernek van valamilyen vállalkozása 

A férfi és női vállalkozók magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek azokhoz képest ,akik nem ezzel foglalkoznak

A többtulajdonos által birtokolt cég többsége családi vállalkozás