fbpx

Az elmúlt évek nehézségei a családi vállalkozásoknak sem kedveztek túlságosan. Ezt mutatta meg az Opten egyik felmérése is, melyből kiderült, hogy a családi vállalkozások száma csökkenő tendenciát mutat. 2020-ban 154 000 ilyen cég volt, ez az adat 2023-ra 130 000-re esett vissza. Az ilyen típusú vállalkozásokban a tulajdonos(ok) és/vagy cégvezető(k) között közvetlen, egyenesági kapcsolat van. 

Na de hogyan is teljesítenek pénzügyileg a családi vállalkozások? 

„Az elmúlt három évben a családi vállalkozások voltak a legnagyobb vesztesek. Közel 24 ezer családi vállalkozás bezárta kapuit vagy kénytelen volt bezárni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy 2020 és 2022 között 26  százalékkal nőtt azoknak a családi vállalkozásoknak a száma, amelyek milliárdos árbevételt értek el, és már közelítenek a 3 ezres cégszámhoz. Ez azt sugallja, hogy a családi vállalkozásoknak még mindig van jövőjük”” – Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években egyre kevesebben maradtak talpon, azoknak akiknek viszont sikerült ezt a nehéz időszakot túlélni, azok nem kis eredményt tudnak felmutatni. Jelenleg 2748 családi vállalkozás éri el az 1 milliárdos árbevételt, ami több mint 20 százalékát teszi ki a milliárdos vállalkozásoknak. Az Opten adataiból az is kiderült, hogy a 2748 cég 60 százaléka tényleg kizárólag családtagokból áll. 

Szintén egy érdekesség, hogy bár átlagosan 15 %-kal csökkent a családi vállalkozások száma azokon a helyeken, ahol anya-gyermek kapcsolattal működik a cég ez a szám 13% volt, míg a testvéri kapcsolaton alapuló cégeknél ez a visszaesés már 19% volt. A rokoni kapcsolatot nézve egyébként a házastársi viszony a leggyakoribb, jelenleg 85,3 ezer vállalkozásban azonosítható házastársi kapcsolat. További kapcsolatokat, mint

  • Testvéri 26,4 ezer
  • Anya-gyermek 23,6 ezer
  • Apa-gyermek 16,8 ezer

cégben lehet felfedezni.

Helyileg úgy gondolom nem meglepő, hogy a családi vállalkozásnak a főváros ad otthont. Az is kiderült hogy a legstabilabbak a mezőgazdasági szektorban elhelyezkedők voltak, nyilván itt is mutatható némi csökkenés, de mégis itt a legkevésbé. Úgy gondolom, hogy nagyon megosztó tud lenni egy rokoni alapon működő cég, hiszen van aki elképzelni sem tudná, hogy valamelyik ismerősével, nemhogy családtagjával dolgozzon együtt, azonban van aki számára ez egy teljesen jól működő rendszer. 

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a legnépszerűbb vállalkozási forma továbbra is az egyéni vállalkozás, ők képviselik a cégek 67 százalékát. Családi és egyéni vállalkozásból összesen 887 ezer található, 2020-hoz viszonyítva pedig 1,3 százalékos növekedés figyelhető meg náluk. Ez első ránézésre nagyon kevésnek tűnik, azonban hozzá kell tenni, hogy sajnos a társas vállalkozások átlagos növekedése évenként elég minimális, már nem éri el az 1%-os emelkedést sem, 2020-hoz viszonyítva.

A családi vállalkozásoknál megfigyelhető jelenség, hogy sok esetben a megszűnés helyett egyéni vállalkozási formára állnak át. Ez lehetővé teszi a túlélést és a költségek mérséklését is egyszerre.