fbpx

Úgy gondolom nem mondok újat azzal, hogy a vállalkozói lét és a cégvezetés eszméletlen stresszel jár. Felmerül azonban a kérdés, lehet ezt orvosolni? 

Szerintem nem lehet, hanem KELL. Hiszen a krónikus stressz hosszú távon kiégéshez, kimerüléshez vezet. Legyél akármilyen tehetséges vezető, téged sem fog elkerülni stressz okozta negatív következmény. Mit tehetünk ellene? Íme néhány egyszerű lépés, amelyet könnyen beiktathatsz a hétköznapi rohanásba.

  • Keress egy sportot! A sport jótékony hatásait már mindenki ismeri. Érdemes azonban olyat keresni, ami nem csak a stressz levezetéshez járul hozzá, hanem a kedvedet is javítja. Lehet ez például egy teniszmeccs egy régi cimborával. Ha megtalálod a hozzád illő sportot, akkor garantáltan javul majd a közérzeted és energiád is több lesz!
  • Kapcsolati háló kiépítése! Ez úgy gondolom az élet minden területére fontos. Vedd körül magad olyan emberekkel, akikre támaszkodhatsz a mindennapok során.

– Ez lehet egy beosztott, aki segít, ha el vagy havazva a munkával

– Egy másik vezető, akitől krízis vagy döntésképtelenség esetén szakmai tanácsot kérhetsz

– Magánéletben lévő barát, akivel egy hosszú nap után kieresztheted a gőzt

Szerintem ennél fontosabb nincs, a megfelelő közösség és társaság kulcsfontosságú.

  • Fix üresjárat! A napi teendők intézése könnyen kicsúszik az előre megszabott keretből. A késés, elmaradás, pörgés pedig csak fokozza a stresszt. Pont ezért érdemes olyan üresjáratokat beépíteni, amiknél tudod, hogy elintézheted a régóta húzódó elmaradásokat. Fontos, hogy erre az időpontra ne szervezz semmilyen megbeszélést vagy meetinget. Ez az idő lehet heti 1 óra vagy heti 1 nap is, mindez rajtad áll.

Sajnos vezetőként nem olyan könnyű elszakadni a munkából, vagy beiktatni egy nyaralást. Pont ezért fontos, hogy megpróbáld a mindennapok során csökkenteni a stresszt, hogy a végén ne robbanj le teljesen!