fbpx

Cégvezetőként extrán nehéz kiszakadni a hétköznapi kerékvágásból. Sok esetben pedig hiába vagy fizikailag a tengerparton a gondolataid mégis máshol járnak, vajon minden rendben odahaza?

Nos lehet te vagy az, aki ezt az akadályt simán orvosolja, ebben az esetben örülünk neked, viszont ha szeretnél pár tippet és tanácsot a témával kapcsolatban, akkor olvasd tovább a cikket!

Nehéz lenne mindenkinek egy egységes javaslatot adni, hiszen van aki úgy oldja meg, hogy:

  • kijelöl egy helyettest
  • előre dolgozik
  • a nyaraláson is ezzel foglalkozik
  • vagy el sem megy pihenni

viszont a pihenés mindenkinek jár. Rengeteg tudományos cikk szól erről, hogy a folyamatos, szünet nélküli munka előbb vagy utóbb a teljesítmény rovására megy. Ez az edzéssel is így van, néha egy-egy pihenőnap beiktatása elengedhetetlen az izmok regenerálódása szempontjából. Pontosan ezért ne legyen bűntudatod, ezzel csak jót teszel magadnak és a környezetben élőknek is, hogy nem egy túlhajszolt, ideges főnökkel kell szembenézniük nap mint nap.

Na de lássuk a tippeket, először is arra vonatkozóan, hogy mit csinálj nyaralás előtt:

Ha teheted tervezd meg a nyaralást már hónapokkal előre: Így nagyobb esély van rá, hogy nem kell például találkozót lemondani, mert eleve nincs is ott semmi. Ha már előre tudod, hogy mikor nem leszel elérhető, akkor könnyebb logikázni, hogy a fontos események és feladatok lemenjenek az utazás előtt. Sok cégnek van holt időszaka is, amikor a tennivalók kevesebbek vagy akár meg is szűnnek, esetleg leállás is bekövetkezik. Érdemes ezt is szem előtt tartani az időpont kijelölésénél.

Mindenképp válassz ki egy helyettest: Azt azonban, hogy milyen feladatokkal rendelkezzen már te döntöd el. Hiszen lehet az is, hogy minden munkát átadsz neki, de az is lehet, hogy csak párat. De az is megoldás, hogy egyfajta szűrőként funkcionáljon az illető. Azaz, ha valaki kapcsolatba akar lépni veled először vele, a helyettessel kell, hogy beszéljen, a kijelölt személy pedig eldönti, érdemes-e téged ezzel zaklatni a nyaralás alatt vagy sem.

Kommunikáld ezt a partnerekkel/vevőkkel: Ez igazából bármilyen, általad használt használt platformon vagy eszközön keresztül lehet: facebook, e-mail, telefon vagy az “old school”, személyes találkozó. A lényeg az, hogy tisztában legyenek azzal, hogy te nem leszel elérhető.

Nyaralás alatt:

Jelölj ki egy dolgozó sávot: Ha úgy érzed sehogy sincs lehetőséged rá, hogy teljesen elengedd a munkát, akkor az egész napi aggódás, és 5-5 percnyi munkák helyett jelölj ki egy időszakot erre. Például minden nap reggeli előtt, 7-8-ig dolgozol. Így ebben az órában átnézheted az e-maileket vagy más halaszthatatlan dolgokat. 

Ha az elérhetőség fontos: Ez nagyon hasonlít az előző ponthoz. Ezúttal az idősávot azonban ne magadnak, hanem az alkalmazottaknak esetleg ügyfeleknek jelöld ki. Ha mindenképp szükséged van arra, hogy veled kapcsolatba kerüljenek akkor adj meg erre egy specifikus időpontot. Például minden nap 12:00-13:00-ig lehet téged telefonon elérni. Így te is tudod a nyaralós programokat ehhez időzíteni és ők is tudnak veled beszélni.

Kommunikáld ezt a partnerekkel: Igen, igen tudom, hogy ez már volt, de ez a pont most nem az utazás előtti, hanem az az alatti időszakra vonatkozik. Például, állíthatsz be e-mailen vagy más platformon egy automatikus üzenetet. 

,,Kedves Béla!

Köszönöm, hogy kerestél, de sajnos most nem tudok válaszolni, mert július 17-23 között külföldön tartózkodom. Az üzenetre leghamarabb július 24-én, hétfőn tudok választ adni.

Köszönöm a türelmet és a megértést!”

Ezáltal mindenki tudni fogja, hogy miért nem kap azonnali reakcióit az üzenetére.

A legfontosabb pedig az, hogy:

Élvezd a pihenést: Ha nem tudod elengedi magad legalább 1-2 napra a munkahelyi gondoktól, akkor nincs is értelme a nyaralásnak. Hiszen ne feledd, a cél az, hogy feltöltődve térj haza és újult energiával vesd bele magad cég életébe,  fejlesztésébe.