fbpx

A közleményben, amelyet a Work Force közölt pénteken az MTI-vel kiderült, hogy a pályakezdők bérigénye tavaly óta számottevően megnőtt.

Az adatokat szolgáltató felmérést idén májusban készítették el, amelyben 500, 18-25 év közötti vett részt. A válaszadók:

  • 18%-a a kereskedelmi és fogyasztói szektorban
  • 14%-a a gyártóiparban
  • 11%-a az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozott

(ez a három terület volt a legnagyobb foglalkoztató)

Most pedig lássuk milyen eredményekre derült fény! A fiatalok tavalyi fizetés igénye bruttó 350 és 450 ezer forint között mozgott. Idén ez a szám azonban jócskán megugrott, ugyanis 450-600 ezer forint körül szeretnének a legtöbben keresni. Egyre kevesebb azoknak a száma, akik 250 és 350 közötti összeget szeretnének hazavinni, ellenben vannak olyanok, akik 800 ezer forint feletti fizetésben bíznak. 

Munkáltatóként úgy gondolom ezeknek az elvárásoknak nem lesz könnyű megfelelni, ám muszáj lesz valami megoldásra jutni, hiszen a fiatalok munkahely választását (a visszajelzések alapján) elsősorban a fizetés határozza meg. 

További érdekességek a felmérésből:

  • A pályakezdők 71 százaléka gondolja úgy, hogy nem nehéz megtalálni a megfelelő munkahelyet
  • 60 százalékuk pedig nem fél attól sem, hogy megfeleljen a munkáltatói követelményeknek, elvárásoknak

A legtöbb pályakezdő egyébként a közösségi médiában próbálja megtalálni a számára megfelelő munkahelyet, de egyre többen veszik igénybe a munkaerő közvetítők segítségét is. Tavaly 24, idén azonban már 43 százalék keresett velük munkát. 

Mit gondolsz, reális igényeket támasztanak a munkáltatókkal szemben a pályakezdők?