fbpx

A nők és férfiak közti különbségek, jogok és lehetőségek története évszázadokra nyúlik vissza.

A modern világ, ahol élünk azonban egyre több lehetőséget teremt arra, hogy a női nem ne hátrányból induljon. Azonban a lemaradás még mindig megvan, igaz ez a cégvezetésre is. Szerencsére hazánkban is egyre több milliárdos vállalkozás van női kézben. Az Opten adataiból kiderült, hogy 2020-ban mindössze 300 ilyen cég működött, ez a szám azonban már a 700-hoz közelített a tavalyi évben!

Az EU-ban pedig kikötés lett, hogy 2027-ig minden tagállamnak lehetővé kell tennie, hogy a tőzsdei cégek vezető pozícióit 40%-ban nők töltsék be. 

A hazai cégek tulajdonos/ügyvezető nem szerinti elosztása jelenleg a következőképpen néz ki:

  • 17% – csak női cégvezető/tulajdonos
  • 42% – csak férfi cégvezető/tulajdonos
  • 41% vegyes 

Az igazán sikeres cégek egyébként a vegyes vezetéséből kerülnek ki. Többek között én is úgy gondolom, hogy minden nemnek megvannak a sajátos erősségei és gyengeségei. Ha ezeket a különbségeket a saját javunkra fordítjuk, akkor szerintem nincs olyan cég, amelynek ez előnyére nem válna. 

Mivel ebben a cikkben most a nőké a főszerep, ezért bemutatok néhány hazai céget, amelyben érvényesül a girl power. 

  • Walter Katalin, BKK 

Talán sok ember nem is gondolná, de a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgató nő. Katalin leginkább külföldi tanulmányainak (Németország, USA, Dél-Amerika) és tapasztalatainak (Frankfurt) köszönheti tudását. De dolgozott már a magyar fővárosban is, korábban pedig a BVH Zrt. vezérigazgatója volt.

  • Heiszler Gabriella, Spar Magyarország 

2015 óta ő az ügyvezető igazgató, ami azt is mutatja, hogy már évek óta sikeresen vezeti a vállalatot. A cégnek már közel 400 üzlete van, sikere pedig továbbra is töretlen az egész országban.

  • Istenesné Solti Andrea, Shell Hungary Zrt. 

Bizony, jól látod, az egyik legnagyobb benzinkúthálózat élen egy nő áll, aki rátermettségének és tehetségének köszönhetően már 2021 óta menedzseli sikeresen a vállalatot. 

A számok, tények és példák pedig úgy gondolom magukért beszélnek. A fenti három hölgy mintája jól mutatja, hogy nők is gond nélkül ülhetnek a cégek vezetői székében! 

Elfogultság nélkül mondom, remélem minél több egyenjogúságra és együttműködésre kerül sor a jövőben a két nem között, a vállalatok vezetésre vonatkozóan!